De opvoeding van de Rottweiler

Socialisatieperiode 

De socialisatieperiode duurt vanaf de 3e tot ongeveer de 12e levensweek. 

In deze periode zijn puppy's erg nieuwsgierig, kennen ze geen angst en vinden ze alles interessant!

Een goede fokker zal in deze periode gebruik maken door de puppy's te laten wennen aan huiselijke geluiden, geuren, mensen, een buitenspeelplaats en kinderen.

Een goede fokker geeft de pup op de dag dat u hem komt halen geen eten, dit om te voorkomen dat de pup kotsmisselijk word tijdens de autorit. Moet u lang rijden? Las dan om het half uur een korte pauze in en laat de pup even wandelen.

Zorg altijd dat u voer mee krijgt van de fokker wat u thuis kan mixen met het voer waaraan u de voorkeur geeft zodat er een geleidelijke overgang van voer mogelijk is.

De beste leeftijd dat de pup het nest verlaat is tussen de 8 en 10 weken, maar al te vaak kan men de pup ophalen bij 6 weken, dit is in principe te vroeg, de pup leert namelijk enorm veel van de moeder in deze periode wat zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de hond in de toekomst.

De socialisatieperiode duurt vanaf de 3e tot ongeveer de 12e levensweek. U heeft nu een puppy van ongeveer 8 weken! Dus nog volop in de zeer belangrijke socialisatieperiode.

Nu is het aan u om uw pup optimaal te socialiseren zoals het laten wennen  aan mensen menigtes, autorijden en geluiden van het verkeer benaderd zonder angst en als normaal beschouwd. Dit dient wel gedoseerd te gebeuren in het begin. Ze worden erg moe van al die indrukken. Ze hebben de tijd nodig om dit te verwerken en alles tegelijk geeft niet het gewenste resultaat. De puppy's kunnen oververmoeid en gestrest raken.

Geef uw pup de ruimte en de tijd om lekker overal aan te snuffelen tijdens het uitlaten, hier leert hij geuren herkennen, neem hiervoor de tijd! dit is heel belangrijk. 

Leer uw puppy vanaf de eerste dag om te slapen in een bench, hier heeft u een enorm veel profijt van als hij straks wat ouder is en u moet bijvoorbeeld een uurtje weg.

Zo voorkomt u dat hij uit verveling terwijl u weg bent alles gaat slopen.

Uw puppy zal heel snel de bench ervaren als zijn beschermd plekje, hier vind hij de nodige rust.

Het zindelijk maken is veel gemakkelijker als de meeste mensen denken, echter u moet er wel wat voor over hebben.

Laat direct vanaf het moment dat uw puppy thuis is, uw puppy om de 2 uur uit!

Maar ook direct als hij wakker word, optillen en buiten in de goot of op het gras zetten.

Na 5 minuten spelen moet uw pup plassen, dus direct optillen en naar buiten.

Wacht niet iedere keer totdat hij binnen heeft geplast maar volg deze tips op, des te eerder is uw puppy zindelijk. 

Zet de eerste 2 weken de wekker op 03:00 uur en til hem op en ... even naar buiten, uw pup zal direct plassen! Nar twee a drie weken is uw puppy zindelijk! Nu kunt u de tijden van uitlaten verlengen naar om de drie uur uitlaten.

Zodra uw hond wakker word gaat hij snuffelen 

om een plekje te zoeken waar hij kan plassen, hier zit maar een paar seconden tussen , het is dus verstandiger om wanneer hij slaapt na twee uurtjes hem op te tillen en direct buiten te zetten.

U zal zien dat op deze manier uw puppy binnen 4 weken zindelijk is en dat bespaard u veel schoonmaakwerkzaamheden. 

Straf uw pup nooit, hier leert hij helemaal niets van, beloon hem bij gewenst gedrag door middel van het direct geven van bijvoorbeeld een brokje en vertel hem dat hij braaf is, hier leert hij alles mee. Uw hond doet immers alles voor eten en positieve aandacht!

Van puppy naar puber 

Nu gaat er heel veel veranderen, het spelen gaat krachtiger, sneller en heftiger

Uw jonge rottweiler daagt u uit en word steeds brutaler.

In deze face gaat u grotendeels bepalen of u een gehoorzame rottweiler krijgt.

Ik zal dit uitleggen door middel van een aantal voorbeelden:

U gaat uw jonge rottweiler uitlaten.

Ga dan altijd als eerste naar buiten, hiermee toont u het leiderschap!

Vervolgens bijt uw rottweiler in de riem, dit vind hij/zij helemaal geweldig, lekker zo hard mogelijk aan de riem trekken!

U moet zich wel realiseren dat als uw rottweiler over een aantal maanden oersterk is en daardoor is hij/zij niet meer te houden, ook moet u hem, het door u foutief aangeleerd spel weer afleren.

Op het moment dat hij/zij dit voor het eerst doet geeft u hem/haar direct zijn speeltje (omruilen), en beloon uw rottweiler direct verbaal als hij het aanpakt, in de vorm van goed zo ... braaf.

Een rottweiler is stapelgek op trekspelletjes, aan de riem trekken met de lijn in zijn bek maar ook hard trekken aan de lijn tijdens het uitlaten. Ze willen immers overal snuffelen maar ze willen ook naar alles toe wat beweegt!

Hoe voorkomt u dit irritante getrek aan de riem?

Allereerst, loop in een normaal tempo (niet slenteren) naar het dichts bijzijnde veldje of uitlaatplek. Laat uw rottweiler hier lekker snuffelen en zijn/haar behoefte doen, ga vervolgens een wandeling maken waar u verkeer, kinderen, een bouwput, fietsers etc. etc. tegenkomt. Neem altijd brokjes mee want op het moment dat uw hond gaat trekken, omdat hij/zij ergens naar toe wil, lokt u met een brokje de aandacht af van hetgeen waar hij/zij naar toe wil. Iedere keer weer wanneer uw rottweiler goed gedrag laat zien ..... belonen!

Stop niet wanneer uw hond ergens naar toe wil, u geeft hem/haar zijn zin. Hierdoor zal hij steeds meer zijn zin gaan zetten op alles wat hij wil. U bent de leider, u bent zijn baasje en dat moet uw hond merken. Ben altijd consequent! ja is ja en nee is nee.

Informeer uw gezinsleden dat dit vreselijk belangrijk is omdat dit ook zeer bepalend is in de hiërarchie. Zeker met opgroeiende kinderen gaat het hier regelmatig mis, zeker tijdens te wilde spelletjes.

Jonge rottweilers beginnen al vrij vroeg tijdens het spel te grommen, dit is een vorm van uiting dat ze het spelletje enorm leuk vinden. Er zit echter wel een enorm verschil tussen grommen als waarschuwing en grommen van plezier, let hier wel op dat u deze signalen herkend.

Uw rottweiler gezellig op de bank?

Het is ten zeerste af te raden op uw rottweiler lekker gezellig op de bank te accepteren. Met name de reuen willen hier door hun dominantie regelmatig misbruik maken van deze hoge positie.

Allereerst willen ze het liefst bovenop je liggen, al snel krijgen ze het te warm en gaan languit op hun rug al snurkend met hun lippen naar beneden hangend, de hele bank in beslag nemen. Wanneer ze daar uitgebreid liggen te snurken en te ruften gaan ze eindelijk zitten, let op! ze komen nu boven u uit en voelen zich "de baas". Hetzelfde geld met een stoei partijtje op de vloer, wanneer u op de vloer ligt zal een dominante rottweiler onmiddelijk laten merken dat hij nu wint en dus de leider is!

Jonge rottweilers en kinderen!

Hier zijn de meningen over verdeeld.

Uit ervaring is gebleken dat veel rottweilers niet gediend zijn van schreeuwende en gillende kinderen, laat staan vechtende kinderen, hier zullen ze zeker op reageren. Laat uw kind(eren) nooit maar dan ook nooit alleen in een ruimte waar u geen zicht op hebt!

Realiseert u zich goed dat de rottweiler zeer sterk is met een enorme harde beet!

U mag hier dus nooit risico's mee nemen.

Over het algemeen zijn de rottweilers ook zeer beschermend naar eigen kinderen, dus let ook goed op met vriendjes en vriendinnetjes, geen wilde spelletjes in het bijzijn van uw rottweiler ..... neem aub geen risico!

Wanneer u merkt dat uw kind de hond plaagt, treed dan op en vertel uw kind dat dit absoluut niet mag.

Van puber naar volwassen rottweiler 

Een rottweiler begint te puberen tussen de 6 en de 12 maanden, met name de reuen willen dan vaak laten merken hoe stoer en sterk ze zijn, niet alleen naar mensen maar zeker ook naar andere honden.

Dit kunt u voor een belangrijk deel voorkomen door met uw rottweiler te gaan trainen direct na de puppy cursus.

(bij ongeveer 5 maanden oud)

Bij voorkeur bij een club of bedrijf waar men gespecialiseerd is in rottweilers.

Hier is immers alle ervaring met rottweilers aanwezig. Als u denk .... ja maar een hond is een hond, dan komt u nog voor vervelende verassingen te staan, een rottweiler is overduidelijk geen Herder of sint Bernard, de rottweiler kan zeer dominant zijn maar is ook vreselijk lief.

.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now